Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Eszteregnye szellemi értékei


Zala megye a Dunántúl délnyugati részén terül el. Székhelye Zalaegerszeg. A megye területe két nagy tájegységre, a Keszthelyi-hegységre és a Zalai-dombságra bontható.
Zala megye Horvátországgal, Szlovéniával, Vas-, Veszprém- és Somogy megyével határos.

Eszteregnye a Zala megyét észak-déli irányban fölszabdaló völgyek egyikében fekszik, írja a Ki kicsoda Zala megyében című könyv szerkesztője. A veszprémi püspökség birtoka volt eredetileg. Először 1388-ban tűnik fel emlékeinkben, amikor a püspök panaszt emelt, hogy homokkomári Vörös Bánd fia István és fiai az ő Eszteregenyei birtokára törtek. Olvashatjuk a Zala megye története a középkorban című munkában is olvashatunk a faluról.
A helység neve első ízben az 1390. március 24-én kelt oklevélben fordul elő "villa Esztregnye" alakban.
A Nagykanizsához közel, az M7-es főút és autópálya csomópont mellett fekvő falu 772 lakost számlál. Zala megye kézikönyvében angol nyelvű ismertető szól a községről.
Zala megye településeinek atlasza - 257 település részletes térképe között Eszteregnye község is megjelenik és egyúttal német nyelven olvashatunk ismertetőt.

Az Új magyar lexikon szerint 1980-ban 924 éltek a faluban.
Magyar nagylexikon 1910-es adata szerint 1282 lakosa volt, 1990-es adat szerint 792.

Régi Zalai közlönyök digitalizált változatában böngészhetünk és több helyen is olvashatunk Eszteregnyéről. Az alábbi linkgyűjteményben összegyűjtöttük ezeket.


A településtől északi irányban 3 km-re fekszik Obornak, mely közigazgatásilag Eszteregnyéhez tartozik. Obornakon 1954-55-ben olajfúrás közben 94-95 °C-os, 46% jódtartalmú termálvizet találtak, amely gyógyászati célra is alkalmas. Az obornaki vadászház az erdészet kezelésében működik, a vadászturizmust szolgálja.
A faluban szeretik a focit a csapatnak saját honlapja is van.
Friss információkat kaphat a következő vevőszerző oldalon, amely felsorolja a náluk regisztrált cégeket (beleértve iskolát, postát, vegyesboltot), szakmájukat és elérhetőségüket, alatta csoportosítja is őket szakmák szerint.
2009. tavaszán ismerkedtek a falu fiataljai az internet világával. Itt látható az ott készült képek tanfolyam

Kedves Látogatónk! Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy az alábbi címen jelezze:
galerzsebet(kukuc)nagykar(ponthu)
Gál Erzsébet